lørdag 7. november 2009

Analyse av novella ”Dagsnytt”

Novella er skrevet av Anna Gavalda. Den er fra novellesamlinga ”Eg vil at nokon skal vente på meg” frå 2005. Novellen er opprinnelig fransk, men har blitt oversatt til norsk.
”Dagsnytt” handler om en person som heter Jean-Pierre Faret. Han er veldig fornøyd med seg selv og han lever ett bra liv som en vellykket mann. I novella får vi høre om at han er involvert i en bilulykke. Det rare er at han ikke vet selv at han var innblandet i den. Han hadde det veldig travelt den morgenen, så han hadde kjørt ganske fort for å komme fram i tide. Plutselig ringer kona til han. Hun er bekymret, men Jean-Pierre skjønner ikke hvorfor. Hun spør om han har vært med i en bilulykke. Jean-Pierre svarer at han ikke har vært i noe bilulykke, og kona blir veldig lettet. Når Han kommer hjem, får han se hva som har skjedd. En bil hadde forårsaket en kjedekollisjon på hovedveien. Han finner ut det var han som var billisten.

Novella er fortalt i 1. Person. Det er alltid Jean-Pierre sin synsvinkel som blir fortalt. Selv om kona og barnene også blir nevnt, er det alltid Jean-Pierre som er viktig i novella. Dette gjør at vi ”knytter bånd” med hovedpersonen, og får et godt innblikk i hans meninger og tanker.

Hovedpersonen, Jean-Pierre, blir beskrevet som en rik og suksessfull mann. Alt i alt virker han fornøyd med seg selv og livet sitt. Selv om han er fornøyd med livet sitt, og alt går bra, endres dette når han får vite at han forårsaket en kollisjon og drepte noen. Han får stor skyldfølelse.

Starten på novella er ”In medias res”. Det betyr at den starter rett inn i handlinga. Novella her starter slik: ”Eg burde heller gå og legge meg, men eg kan ikkje.” Jean-Pierre sitter foran dataen sin og skriver en ”rapport” en slags blogg om livet sitt og ser tilbake på hvordan ting var før. Etter innledninga som er in medias res, er novella kronologisk oppbygd. Det er en sirkelkomposisjon, fordi at novella ender med at han sitter foran dataen sin igjen. Frampeket i novella skjer når kona hans ringer han og spør om det går bra med han. Det viser at noe har spesielt har skjedd. Dette skaper en spenning i novella.

Språket er lett og forstå. Det er ikke brukt noen metaforer, språklige bilder eller noe slikt. Derfor er novella lett å lese. Anna Gavalda har nesten ikke brukt miljøskildringer i novella, men hun sier på en måte litt mer enn hun skriver. Selv om Jean-Pierre virker ganske fornøyd og glad, er han ikke helt fornøyd med ekteskapet sitt.

Jeg mener at temaet med novella er måten Jean-Pierre får dårlig samvittighet når han får høre at han har forårsaket en ulykke som har drept flere personer. Temaet følges bra gjennom novella. Han er meget fornøyd med livet sitt, men alt endres når han får vite om at han hadde ”drept” alle de menneskene.

Jeg synes at ”Dagsnytt” var en bra novelle. Den er ganske spesiell, men dette gjør at den er interessant. Grunnen til at den er litt spesiell, er at han forårsaker en stor ulykke uten at han selv vet det. Jeg syns novella var lett og forstå, og ville anbefalt den til alle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar